Aroma de festa




Quan s'atraca el final d'Agost Sant Lluís canvia de color. El seu tradicional blanc i blau es veu reforçat amb motiu de l'arribada de ses Festes en honor a Sant Lluís, Rei de França. Centenars de bombetes, blanques i blaves, vesteixen es Cos de festa, desenes de banderes del poble llueixen a finestres i balconades de ses cases, impregnant el poble d'un aroma inconfundible de festa.

Aquests preparatius fan recordar com es preparava el poble, anys enrera, per l'arribada dels dies grans, i un no pot evitar pensar amb els anys de "Ses Enramades", que per qüestions obvies d'edat no vaig viure, però si n'he sentit xerrar i he pogut veure gràcies als testimonis gràfics que ens queden d'aquella època.

Ses enramades convertien es Cos en un autèntic enginy d'originalitat, amb una feina al darrera dels veïns del poble, que li donaven un encant especial a l'artèria principal de Sant Lluís. Els "piques" entre els diferents trams del Cos eren anuals, intentant convertir la seva part de carrer en la més ben enramada.


Malauradament aquelles enramades van anar desapareixent, donant pas a la modernitat dels llums de colors. Encara record aquelles tires de llums, a les que s'afegien uns triangles de llenya. Aquelles tires de llum, a poc a poc, es van anar perfeccionant, convertint el poble de Sant Lluís en el més ben il·luminat per ses festes. Un incís, més d'un, de tornada a casa, quan la revetlla havia acabat, va apagar un dels trams de llums del Cos, i es que no ho va fer, de ben segur que en va tenir la temptació.

A part de la clara millora de la il·luminació de ses festes, els darrers anys s'ha afegit el costum de treure la bandera lluissera, feta oficial en la dècada dels 90, a les finestres i balconades de ses cases, a més de posar tires blanques i blaves pels carrers de Sant Lluís.

Res té a veure amb aquelles enramades d'antany, però sí que, almenys, donen un aire festiu al poble. 


Així que, quan les fulles del calendari van passant i ens apropen al darrer cap de setmana d'agost, toca engalanar el poble, i aquí els veïns en tenim una gran part de culpa de què Sant Lluís tengui aroma a festa i que llueixi la seva millor vestimenta al llarg d'aquests dies de ses festes de Sant Lluís i Sant Lluisset.

Comentaris