Conversant a Ses Capelles. Es Cós Tancat? Si, però no així

Foto: Diari Menorca-David Arguimbau

Ens assabentam que l'Ajuntament de Sant Lluís ha pres la decisió de tancar el Cós, des de el divendres vinent, de 12 del migdia a 7 del matí següent, després de la reunió mantinguda amb els veïns i comerciants del carrer.

Els que em coneixen saben que jo som partidari d'un Cós, tancat, almenys parcialment, però amb consens, no per imposició, amb el màxim estalonament de veïns i comerciants del poble, així com de totes les forces polítiques. Només amb aquest consens es pot aconseguir que la decisió presa sigui duradora en el temps i no agafada en pinces.

Crec sincerament que ara no era el moment de prendre aquesta decisió, era el moment de tirar per avant i fer realitat el nou pàrquing a l'entrada del poble, era moment de treballar per senyalitzar correctament totes les bosses d'aparcament existents al poble i era el moment de treballar per trobar el consens del qual xerrava abans.

Però la decisió ja la té presa l'Ajuntament i em pos en aquesta situació, en la que el consistori es torna a equivocar amb les formes.

N'explic a continuació algunes que me semblen imprescindibles per no condemnar al fracàs el tancament.

L'horari de tancament del Cós podria ser altre, almenys en la seva primera fase, tancar el Cós al voltant de les 19 hores del capvespre, facilitant que en les hores en les que el carrer estigui obert hi hagi una rotació fluida dels aparcaments existents, amb un màxim de 20 minuts i prohibició total a partir de les 19 hores. Per complir aquesta mesura es necessitaria un major control de la Policia Local, amb els aparcaments i amb els cotxes mal estacionats,

En les hores en les quals el Cós està tancat s'ha de donar totes les facilitats del món als veïns amb mobilitat reduïda i gent gran, que hagin de mester entrar o sortir de casa. Prenent les mesures de seguretat adequades no ha de ser impediment que un cotxe pugui accedir a agafar a persones amb aquesta situació. El mateix es pot de les persones que necessiten descarregar la compra.

L'Ajuntament no pot ser el que dia rere dia dinamitzi el poble, de fet, per norma, als mesos de Juliol i Agost només es  el Mercat de Nit de Divendres i una actuació el mateix dia. Lo del Mercat de Nit és per fer-s'ho mirar. Em pos en sa pell d'algun turista que va pujar expressament el passat divendres per veure el Mercat de Nit, quina presa de pèl senyors. Com em van dir no fa massa dies, és un "querer y no poder". El Mercat de Nit no ha funcionat mai a Sant Lluís, per múltiples factors, no tots per culpa de l'Ajuntament, que consti i quedi clar. Tenc enveja sana del Mercat d'Es Mercadal, on a més de desenes de paradetes, els comerços estan oberts fins a les 12 del vespre.

Ja és hora de fer un canvi en el plantejament dels divendres d'Estiu, provar qualque cosa nova, potser es podria agafar l'exemple de Maó, amb la música al carre. Petites actuacions de tot tipus, música, teatre, monòlegs, circ...que es podrien dur a terme en els distints trams del carrer, i deixar de banda el Mercat.

Jo si crec amb un Cós tancat, jo si crec que a mig i llarg termini el poble en sortirà beneficiat, però no crec per res en les formes amb les quals s'està duent a terme la peatonailtzació del carrer. Rectifiquin, encara hi sou a temps, si volen, agafin algunes de les idees que els hi he comentat i crec que així faran menys traumàtica la conversió en zona de vianants del Cós pels qui n'estan en contra. Només així podran aconseguir l'èxit de la mesura.

Comentaris